Република Србија
Друго основно јавно тужилаштво у Београду

Још ефикасније борба против насиља у породици

Друго основно јавно тужилаштво у циљу још ефикасније борбе против насиља у породици формирало је посебно одељење за борбу против насиља у породици које чине три заменика јавног тужиоца и један тужилачки помоћник. Одељење је формирано у циљу још ефикасније превенције, праћења и процесуирања насиља али и специјализације и обуке за превенцију насиља и гоњење учинилаца кривичних дела у складу са потребом припреме за почетак примене усвојеног Закона о спречавању насиља. Пре формирања посебног одељења послове координације са другим државним органима, организацијама и институцијама обављао је један заменик јавног тужиоца док ће сада та координација бити у надлежности формираног одељења што ће такође утицати на квалитет сарадње тужилаштва, полиције, здравствених установа, центара за социјални рад и свих других актера укључених у заједничку борбу против насиља.

 

Према подацима овог тужилаштва у протеклој 2016. години смањен је број кривичних пријава за кривично дело насиље у породици тако да је поднета 661 кривична пријава од чега је оптужено 165 лица, а у односу на 159 лица донето је решење о одбачају кривичне пријаве, док је у 2015. години поднето 857 кривичих пријава за ово кривично дело.

 

Формирање посебног одељења омогући ће да тужиоци који чине ово одељење поступају само у кривичним предметима против брака и породице, полне слободе чиме ће се значајно утицати на ефикасност и брзо реаговање у предметима у којима је то од изузетног значаја, а такође ће се на овакав начин допринети и још бољој заштити и пружању подршке оштећеним лицима.

Aktuelnosti

Притвор

Друго основно јавно тужилаштво је након саслушања осумњиченог Н.Г. због кривично ...

ДРУГО ОСНОВНО ЈАВНО ТУЖИЛАШТВО УСПЕШНО ОКОНЦАЛО РАД У 2016. ГОДИНИ

Друго основно јавно тужилаштво, по последњим подацима, има укупно 87 запослених ...

TУЖИЛАШТВО ТРАЖИ ПРИТВОР ЗА НАСИЛНИКА

Друго основно јавно тужилаштво, након саслушања А.М. осумњиченог за насиље према ...

ОБАВЕШТЕЊЕ

Друго основно јавно тужилаштво у Београду , дана 05.09.2016.године поч ...